Otomatik Vitesli Araç Nasıl Kullanılır ?

Otomatik Vitesli Araç Kullanımı

Otomatik vitesli otomobillerin kullanımı, manuel vitesli arabalara göre son derece rahat ve keyiflidir. Otomatik vites geçişleri, aracın otomatik olarak yaptığı bir işlev olduğu için, sürücülerin özellikle yoğun trafikte çok daha rahat etmesini ve yola daha dikkat etmesini sağlar. Otomatik vitesli araçlarda sürücüler sadece sağ ayağını kullanır. Sol ayağını kullanmaz, sadece sağ ayağını gaz ve fren pedalı üzerinde yer değiştirerek kullanabilir.

Aracın markası ne olursa olsun vites kolunun üzerinde P - R - N ve D konumları bulunmaktadır. Park etmek  için vitesin P konumunda bulunması gerekir. Geri sürüş için, vites R konumuna getirilmektedir. N pozisyonu da aracın boşta olmasını sağlar. D pozisyonu ise, aracın hareket halinde vites değişimlerini otomatik ayarlar. Bazı araçlarda A harfi ilede gösterilmektedir.

Vites kolu üzerinde bulunan düğme, sadece geri pozisyonlarında, aracın vites değişimi seçilirken kullanılabilir. N ve D pozisyonlarında o düğmeye basılması gerekmez.

Otomatik viteste nelere dikkat etmeliyiz ? 

En tehlikeli durumlardan bir tanesi, hareket halinde R ve P pozisyonuna almaktır. O yüzden hareket halinde butona basmadan vitesin değiştirilmesi gerekir. 

D pozisyonunda, otomatik vites kendini birinci vitese ayarlar. Hız arttıkça uygun olan vitese arttırmaktadır. Yavaşlamayla birlikte tekrar uygun olan vitese otomatik olarak düşer. 

Otomatik vitesli araçlar ile yokuştan kalkış

Yokuşa durduğunuzda aracın D pozisyonunda olması ve ayağınızın frende olması yokuşta kalkış için beklemenize yeterlidir. Kalkış sırasında viteste herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Ayağınızı frenden çekerek gaza basmanız aracın kalkması için yeterli olacaktır. 

Yokuş kalkışlarında bir çok marka ve otomatik şanzuman farklılık göstermektedir. Aracın teknolojisine bağlı olarak kimi araçlar yokuşlarda ayağınızı frenden çekseniz dahi geri kaçırma yapmamaktadır. Fakat daha eski teknoloji ve markaya bağlı bazı araçlarda çok azda olsa geri kaçırma yapmaktadır. 

Otomatik Vitesli Araç Bakımı

Manuel vitesli araç bakımları ile aynı bakımlara sahiplerdir.Artı olarak otomatik şanzuman için 40.000 km şanzuman yağ filtresi değişmektedir. 100.000 Km de ise şanzuman yağının değiştirilmesi gerekmektedir

Daha az arıza ve sağlıklı sürüş için işinin ehli ustalarımızdan fiyat alabilirsiniz.

Aracınızın Tamir veya Bakıma mı? İhtiyacı var. Otocase ile Aracınızın İhtiyacını Belirten Talep Formunu Hemen Doldurun. Seçkin Servislerden Teklifler Alın.

Aracımın BAKIMI ve TAMİRİ için hiç vaktim YOK! 

Hangi SERVİSTEN kaliteli UYGUN hizmet alabilirim?

Aracımın bakımı için çok PARA öder miyim?

Bu tür endişeleriniz varsa! Doğru yerdesiniz.

Diğer Bloglar