Uzmanlardan Yakıt Tüketimi Azaltacak Öneriler

 

Akaryakı fiyatlarının son dönemde artması ile birlikte uzmanlar yanıt kullanımını en aza indirecek önerilerde bulunmaya başladı. Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm BaşkanıProf. Dr. Kadir Aydın, “Araçlarda kullanılan sac ağırlığı arttıkça akaryakıt kullanımı da artacaktır. Aracın ağırlığı arttıkça daha büyük motor kullanılacaktır; motor büyüdükçe de yakıt tüketimi artacaktır” dedi.

Tüketiciler araçların kaportalarının sac kalınlıklarının inceliğinden dolayı güvenlik açısından tehlikede olduklarından şikayet ederken . Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın Tüketici Platformu Sikayetvar.com’a yaptığı açıklama ile başka bir önemli noktaya dikkat çekti. Prof. Dr. Aydın, “Dış kaplamaların kalın olmasının kazalarda güvenliği arttırdığı düşüncesi yanlıştır. Sac kalınlığı ne kadar fazla olursa aracın ağırlığı da ona göre artacaktır. Bu da fazla akaryakıt kullanımını getirecektir” dedi.

Dış Kaporta Sac Kalınlığı Önemli Değil”

Sac kalınlıklarının aracın dizayn edildiği kategoriye göre değişeceğini kaydeden Prof. Dr. Aydın, lüks olarak tanımlanan araçlarda daha kalın sac kullanıldığını belirtti. Aydın, dış kaplamanın çok fazla önemli olmadığının araç satın alınırken ana taşıyıcı kalınlığının dikkate alınası gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Aracı taşıyan asıl olarak ana şasedir. Aracın dış kaplaması tamamen bir binanın dış cephesi gibi görünüm amacıyladır. Vatandaşlar aracın dış görünüşüne göre değerlendirip, çamurluk esneme yapıyorsa araç kalitesiz der. Asıl güvenliği sağlayan ana şasedir diğerleri makyajdır. Ana taşıyıcı ekipmanlarda sac kalınlığı artarsa arabanın güvenliği de artacaktır. Dış kaplamada sac kalınlığı artar ise aracın ağırlığı artar bu da maliyeti arttırır. Maliyetler artınca da fiyatlar artar ve daha büyük bir motor kullanımına ihtiyaç duyulur ve tüm bu etkilerle birlikte akaryakıt kullanımı da artar. Çünkü; aracın ağırlığı arttıkça aracı ötelemek için gerekli motor gücü de artacaktır. Ağırlığı az olan araç aracı ötelemek için daha az gaza basacağından daha az yakıt tüketir. Fazla kalın sac fazla yakıt tüketimi demektir. ”

Dış Kaplama Artık Kauçuktan Olacak

Prof. Dr. Aydın, motor kaputlarının vatandaşların düşündüklerinin aksine daha kolay esneye bilecek kauçuk malzemeden yapıldığını kaydederek bunun nedeninin yaya çarpmalarında zararı en aza indirmek olduğunu belirtti. Aydın, uygulanan yeni yöntemi, “Motor kaputları yayalara çarpmalarda zararın en aza indirmek için artık kauçuk malzemelerden yapılmaya başlıyor. Çünkü insanlar kaza anında başlarını motor kaputuna çarpabiliyor. Dış kaplamanın ince olması yayaya verdiği zararı en aza indirme açısından daha avantajlı.’ Dış kaplamanın kalın olması güvenliği arttır’ gibi düşüncelerin aksine kalın olması trafik kazalarında insanların ölmesine neden oluyor. Çapma anında kolayca parçalanacak malzeme kullanımına doğru gidiş var. Kalın saclı arabalar tank gibi savaş araçlarında kullanılabilir” şeklinde açıkladı.

Aracınızın Tamir veya Bakıma mı? İhtiyacı var. Otocase ile Aracınızın İhtiyacını Belirten Talep Formunu Hemen Doldurun. Seçkin Servislerden Teklifler Alın.

Aracımın BAKIMI ve TAMİRİ için hiç vaktim YOK! 

Hangi SERVİSTEN kaliteli UYGUN hizmet alabilirim?

Aracımın bakımı için çok PARA öder miyim?

Bu tür endişeleriniz varsa! Doğru yerdesiniz.

Diğer Bloglar